Smrtni slučaj u inozemstvu – kako postupiti?

smrtni slučaj


Smrtni slučaj u inozemstvu je uvijek teška situacija za obitelj i prijatelje preminule osobe. Uz dodatne izazove i stres zbog razlika u pravnim sustavima, kulturi i jeziku, važno je znati kako postupiti u takvim situacijama.


Kako postupiti smrtnom slučaju u inozemstvu?

Ukoliko ste saznali za smrtni slučaj u inozemstvu, najprije kontaktirajte lokalnu policiju u inozemstvu, a zatim i veleposlanstvo ili konzulat svoje države. 

Prva stvar koju trebate učiniti je kontaktirati lokalnu policiju u inozemstvu kako biste osigurali da se smrtni slučaj pravilno dokumentirao i obradio. Lokalna policija će vam pružiti informacije o sljedećim koracima koje trebate poduzeti.

Nakon što ste kontaktirali lokalnu policiju u inozemstvu, kontaktirajte veleposlanstvo ili konzulat svoje države. Oni će vam pomoći u koordiniranju prijevoza tijela, organiziranju pogreba i obavljanju administrativnih postupaka. 

Zatim ćete trebati ispuniti obrazac zahtjeva za izdavanje sprovodnice. Ovaj obrazac je važan dokument koji se koristi kako bi se službeno odobrio prijevoz tijela iz inozemstva u vašu domovinu. Obično se dobije od veleposlanstva/konzulata vaše države, a na njemu će se tražiti određeni podaci o preminuloj osobi, kao i podaci o vama kao podnositelju zahtjeva.


Zahtjev za izdavanje sprovodnice

Pored obrasca zahtjeva za izdavanje sprovodnice, koji će rodbina preminulog ili pogrebno poduzeće koje organizira prijevoz dobiti i ispuniti u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, također je potrebno priložiti sljedeće dokumente:

  1. Izvadak iz matice umrlih na međunarodnom obrascu, koji je pravovaljano ovjeren za uporabu u Republici Hrvatskoj prema pravilima Bečke konvencije, ili na drugi način.
  2. Liječničku potvrdu o smrti s naznakom uzroka smrti, koja potvrđuje da se ne radi o zaraznoj bolesti.
  3. Dokaz o državljanstvu preminule osobe.
  4. Putovnicu preminule osobe, koju službenik u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu mora poništiti, ako je preminula osoba bila hrvatski državljanin i posjedovala putovnicu.
  5. Odobrenje (potvrdu) za prijenos umrle osobe iz države iz koje se preminula osoba prevozi.
  6. Podatke o prijevozniku (pogrebno poduzeće), uključujući osobne podatke vozača, broj putovnice, registarske oznake vozila. Ako će netko od rodbine preminule osobe biti prisutan u vozilu koje će prevoziti tijelo, potrebni su i njegovi podaci. Ako će tijelo biti otpremljeno zrakoplovom, potrebni su podaci o broju leta, zračnoj kompaniji, zračnoj luci slijetanja zrakoplova te prijevoznom sredstvu na koje će prijevoz tijela biti nastavljen. Također, trebaju biti navedeni podaci o graničnim prijelazima i osobi koja će preuzeti tijelo.
  7. U slučaju da je preminula osoba umrla od zarazne bolesti, poput COVID-19, prijevoznik mora poštovati uvjete koji sprječavaju širenje zaraze prema odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu postupanja s umrlom osobom, te prema uvjetima glede prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba.

Ukoliko se radi o stranom državljaninu za kojeg se traži ukop u Republici Hrvatskoj, potrebno je priložiti potvrdu (pisani dokaz) groblja (ili župe) u kojem je naznačeno mjesto pokopa/ukopa. Takva potvrda je obavezna i neophodna.

Diplomatska misija ili konzularni ured dužan je zatražiti suglasnost Ministarstva zdravstva prije izdavanja sprovodnice u sljedećim situacijama:

  • Ako je osoba umrla od zarazne bolesti.
  • Ako je osoba ekshumirana.
  • Ako je državljanski status osobe nepoznat ili se ne može utvrditi.

Tranzit preminule osobe

Prijenos urne s pepelom umrle osobe obavlja se bez sprovodnice, no prilikom ulaska u Hrvatsku potrebno je dostaviti potvrdu krematorija koja će biti pregledana od strane policijskih službenika.

Kako bi diplomatske misije ili konzularni uredi Hrvatske mogli promijeniti status osobe i evidentirati ga kao “osoba umrla” u evidencijama prebivališta i boravišta građana, za što je nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova, potrebno je dostaviti pravovaljano ovjeren inozemni smrtni list u slučajevima kada se izdaju sprovodnice za prijenos posmrtnih ostataka hrvatskih državljana.

U slučaju kada se radi o stranom državljaninu za kojeg se traži ukop u Hrvatskoj, potrebno je priložiti potvrdu (pisani dokaz) groblja (ili župe) u kojem je naznačeno mjesto pokopa/ukopa.

Važno je napomenuti da za provoz (tranzit) umrle osobe preko područja Hrvatske nije potrebna sprovodnica Republike Hrvatske.


Prijenos zaraznih posmrtnih ostataka

Prema članku 4. stavku 1. Pravilnika o dopuni Pravilnika o uvjetima i načinu obavljanja opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba te o uvjetima glede prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba (NN br. 116/18 i 50/20), umrla osoba koja nije bila pokopana, a preminula je od bolesti kao što su crno prište, difterija, kolera, kuga, trbušni tifus, virusne hemoragijske groznice (Ebola, Lassa i Marburg, denga), žuta groznica, vCJ, bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 ili sindrom stečenog nedostatka imuniteta, može biti prevezena u kovinskom lijesu koji je hermetički zatvoren lemljenjem.

Tranzit preminule osobe


Organizacija pogreba ili kremacije

Nakon što ste riješili administrativne postupke, potrebno je organizirati pogreb ili kremaciju. Preporučuje se kontaktirati pogrebnu agenciju ili organizirati pogrebne usluge kako bi vam pomogli u ovom procesu. Također, možete se obratiti crkvi ili vjerskim službenicima kako biste dobili duhovnu podršku i dogovorili ceremoniju prema vašim željama.

Važno je koordinirati s obitelji i prijateljima kako biste zajednički organizirali pogreb i obavijestili ih o terminu i detaljima ceremonije. Možete se dogovoriti o odabiru lokacije za sprovod, izboru pogrebne glazbe, govornicima, osmrtnicama, cvijeću i drugim detaljima koji će pridonijeti dostojanstvenom ispraćaju.

Uz podršku pogrebne agencije, crkve i vaših najbližih, organizacija i obavijest o pogrebu bit će lakša i omogućit će vam da se posvetite oproštaju od voljene osobe.


Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »