Kako urediti i obući pokojnika?

Priprema pokojnika za uređivanje


Gubitak voljene osobe jedan je od najtežih trenutaka u životu, a priprema za njihov zadnji ispraćaj može biti izuzetno emotivna i iscrpljujuća. Međutim, jedan od važnih aspekata tog procesa je pravilno uređivanje i oblačenje pokojnika. 

Iako se ova tema često izbjegava ili se o njoj ne razgovara dovoljno, važno je prepoznati njezinu važnost u osiguravanju dostojanstva i poštovanja prema preminulom. 


Priprema pokojnika za uređivanje

Prvi korak u pripremi pokojnika je identifikacija. Ovo je ključno kako bi se osigurala točna identifikacija preminule osobe i izbjegle eventualne zabune. Identifikacija može uključivati provjeru identifikacijskih dokumenata, kao što su osobna iskaznica ili putovnica, te usporedbu s dostupnim zdravstvenim evidencijama.

Nadalje, važno je preminuloj osobi pružiti dostojanstvo tijekom postupka uređivanja. To uključuje pažljivo rukovanje tijelom i njegu kako bi se očuvao integritet i poštovanje prema pokojniku. Stručni tim ili osobe zadužene za ovaj postupak trebaju raditi s osjetljivošću i poštovanjem, vodeći računa o svakom detalju.


Materijali i oprema potrebna za uređivanje

Priprema materijala i opreme potrebnih za uređivanje pokojnika ključna je za pružanje dostojanstvenog i pažljivog tretmana. Neki od osnovnih materijala koje treba imati pri ruci uključuju vodu, sapun, ručnike i mekane krpe. Ovi materijali omogućuju temeljitu higijenu tijela preminule osobe.

Uz osnovne materijale, kozmetika i šminka mogu biti korisne za njegu lica i poboljšanje izgleda pokojnika. To može uključivati hidratantne kreme, pudere, rumenila, ruževe i ostale proizvode koji se obično koriste za šminkanje. Njihova primjena ovisi o željama obitelji i životnim navikama preminule osobe.

Odjeća također igra važnu ulogu u uređivanju pokojnika. Treba odabrati prikladnu odjeću koja odražava stil i osobnost preminule osobe, ali istovremeno je primjerena prigodi. To može uključivati odijela, haljine, košulje ili bilo koju drugu odjeću koja je u skladu s kulturnim i religijskim običajima.

Pribor poput češljeva za kosu, frizerskih škara i uređaja za oblikovanje kose također su potrebni kako bi tijelo preminule osobe bilo uređeno. Frizura i njega kose mogu pružiti dodatnu pažnju i osobnost izgledu pokojnika. Uz to, može biti potrebna i manikura, pedikura ili primjena nakita kako bi se dodatno naglasila pažnja prema detaljima.

Upotreba pravilnih materijala i opreme za uređivanje pokojnika ključno je kako bi se pružila adekvatna njega. Time omogućujemo da se preminula osoba pripremi na način koji odražava njezinu osobnost i dostojanstvo, pružajući obitelji i prijateljima dodatnu utjehu dok se opraštaju od voljene osobe.


Uređivanje i oblačenje pokojnika 

Nakon pripreme tijela pokojnika, odabire se odjeća koja se stavlja na njega, a potom slijedi postupak uređivanja koji obuhvaća brijanje, češljanje i šminkanje. Stručni tim će izvršiti ove radnje za vas, a ukoliko ne možete sami pripremiti odjeću i obuću, oni će kupiti i odjenuti pokojnika u najprikladnije odijelo prema vašim uputama. Glavni cilj uređivanja pokojnika je postizanje prirodnog izgleda, koji je važan za fotografiranje, izlaganje na odru ili za posljednji oproštaj obitelji i prijatelja. U tu svrhu, stručni tim vraća svježinu usnama i obrazima te prekriva manje nedostatke. Na licu se posebno trude zadržati opušten izraz i postići što realniju boju kože. Kratka kosa se tretira gelovima i uljima, dok se lak za kosu koristi za dulje frizure. 

Odjeća koju pokojnik nosi može odražavati i njegovo zanimanje, što je često slučaj kod vojnih osoba te gotovo pravilo za svećenike, redovnike i časne sestre. Što se tiče donjeg rublja, najčešće se odjene isto ono koje bi pokojnik ili pokojnica nosili za vrijeme života.

U posebnim slučajevima, preporučujemo određeni tip odjeće, na primjer, nakon obdukcije može biti prikladno odabrati košulju s visokim ovratnikom koja će sakriti rezove. Mnogi također odabiru posebna svečana odijela za pogreb koja olakšavaju proces oblačenja. Bez obzira na izgled i vrstu odjeće, lijepa praksa je staviti nekoliko osobnih sitnica poput vjerskih simbola, posveta, predmeta, posjetnica ili fotografija voljenih osoba u džepove ili ruke pokojnika.

Uređivanje i oblačenje pokojnika


Kulturološke i religijske specifičnosti 

Kulturološke i religijske specifičnosti igraju važnu ulogu u uređivanju i oblačenju pokojnika. Različite kulture i religije imaju svoje običaje i tradicije koje se moraju poštovati kako bi se preminula osoba dostojanstveno pripremila za ispraćaj.

Važno je konzultirati obitelj preminule osobe kako biste saznali o njihovim kulturnim i religijskim uvjerenjima i praksama. To uključuje informacije o preferencijama za odjeću, oblikovanju kose, uporabi šminke i drugim aspektima uređivanja. Neki običaji mogu zahtijevati specifičnu odjeću ili simboličke dodatke poput vijenaca ili marama.

Također je važno konzultirati vjerske vođe ili svećenike kako biste se upoznali s posebnim ritualima ili molitvama koje treba provesti pri uređivanju i oblačenju pokojnika. To može uključivati specifične blagoslove ili obrede koji se moraju poštovati. Prilagođavanje postupka uređivanja prema tim uputama pokazuje poštovanje prema religijskim uvjerenjima i praksama obitelji.

U nekim slučajevima, obitelj može imati posebne zahtjeve ili tradicije koje žele da se poštuju tijekom uređivanja pokojnika. To može uključivati odabir određene boje odjeće, upotrebu specifičnih materijala ili uporabu simbola koji imaju posebno značenje za preminulu osobu ili njihovu obitelj. Uvažavanje tih zahtjeva pridonosi stvaranju osobnog i autentičnog ispraćaja.

Uključivanje kulturoloških i religijskih specifičnosti u postupak uređivanja i oblačenja pokojnika odražava duboko poštovanje prema identitetu i vrijednostima preminule osobe i njihove obitelji. Na ovaj način će se posljednji trenuci s voljenom osobom provesti na način koji je u skladu s njihovom kulturom i vjerovanjima, pružajući obitelji utjehu i mir tijekom oproštaja.


Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »