Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite odjeća koju ćete obući na sprovod. Najprije pomislite na svoje bližnje ili na bližnje preminulog, kako ih utješiti, kako će se oni nositi s tugom i boli koji su ih snašli te treba li im pomoć pri organizaciji sprovoda.

No iako vam to možda nije jedna od prvih misli, svakako se treba primjereno ponašati te obući za sprovod. Ako se spremate za ovaj događaj, važno je znati da vaša odjeća ni u kojem slučaju ne smije privlačiti pažnju na vas pa je najbolje izbjegavati šarenu odjeću ili upadljive uzorke. Fokus treba svakako biti na razlogu zašto ste došli na sprovod, ali u obzir svakako treba uzeti i boje, uzorke te vremenske prilike. Stoga vam donosimo neke savjete čega se treba držati te što treba izbjegavati pri odabiru odjeće za ovaj tužni dan.

odjeća na sprovodu

Odjevni savjeti za odlazak na sprovod

Tradicionalno, odjeća za sprovod obično treba biti crna ili tamnijih nijansi, primjerice tamno siva ili tamno plava. Crnina se obično najviše povezuje sa sprovodima jer i sama simbolizira smrt i tugu. Ponekad obitelj zahtijeva određenu boju ili način odijevanja za sprovod, pa njihove želje treba poštivati. No ako to nije slučaj, najbolje je ići na sigurnu opciju i odabrati tamne ili neutralne tonove i klasični, konzervativni stil.

Što se tiče ženskih odjevnih kombinacija, najbolje se držati klasike i odabrati nešto što neće privlačiti pažnju, primjerice jednostavnu haljinu, suknju i bluzu ili hlače i bluzu. Ako birate suknju ili haljinu, važno je da one budu primjerene duljine, odnosno da prekrivaju koljena i ramena. Ako trebate dodatni sloj, dobro je ponijeti sako, kaput ili jaknu.

Što se tiče i muškog i ženskog odijevanja, važno je birati odjeću koja se uklapa, jednostavan stil sa jednostavnim nakitom i dodacima, ali i udobnu obuću. Budući da su sprovodi posebno emotivno, a često i fizički zahtjevni događaji, važno je da fizičku udobnost stavite kao prvi prioritet jer će vam ovaj dan biti iznimno dugačak. Također, prije nego što krenete s odabirom obuće ili odjeće, provjerite vremensku prognozu za taj dan. 

Kada je riječ o odabiru muških kombinacija, dobro je odabrati crno ili tamno odijelo sa bijelom košuljom za nekakav klasični izgled. Ako želite opušteniji izgled, odaberite tamne hlače i tamnu košulju ili majicu. Osim odabira boja, važno je i izgledati uredno. Stoga, razmislite je li vam odjeća opeglana, jesu li cipele čiste, a dobro je i srediti frizuru ili bradu.

Ako se sprovod održava nakon gubitka mlađe osobe, ponekad je društveno prihvatljivo na takve događaje obući i bijelu boju. No, prije oblačenja tako hrabre kombinacije, dobro je posavjetovati se sa obitelji preminule osobe ili sa drugim osobama koje će također biti na sprovodu kako ne biste bili jedini obučeni na ovaj način, što će vas u očima obitelji učiniti uvredljivima.

Odjevni savjeti za odlazak na sprovod

Kakvu odjeću treba izbjegavati za sprovod?

Pri odabiru odjeće za sprovod svakako treba izbjegavati svijetle boje i odvažne uzorke. Primarne boje kao što su plava, crvena, zelena i žuta se na sprovodima mogu smatrati uvredljivima i potpuno neprimjerenima. Čak ako te boje nisu primarne na kombinacije, nego se na odjeći nalaze samo kao prugice ili kao dio odjevne kombinacije, primjerice crvena košulja na crno odijelo, one i dalje nisu primjerene, osim ako je obitelj izričito tražila da se takve boje obuku na sprovod.

Također, nije primjereno nositi kratku odjeću ili odjeću bez rukava. Najbolje je izbjegavati odjeću s iznimno kratkim rukavima ili onu koja ne prekriva leđa ili dekolte. Ako posjedujete samo takvu odjeću u tamnijim nijansama, dobro je prekriti otkrivene dijelove tijela drugim odjevnim predmetima, primjerice jaknom ili sakoom. 

Čak i ako se sprovod održava usred ljeta, i dalje nije primjereno doći na sprovod u odjeći koja otkriva previše, bez obzira na vanjske temperature. Što se tiče muškaraca, obično se smatra neprimjerenim na sprovod doći u kratkim hlačama, pa se čak i usred ljeta savjetuje da obučete dugačku odjeću, odnosno barem hlače. Ako želite nositi šminku na sprovod, pobrinite se da ona bude gotovo neprimjetna te da ne privlači pažnju. 

Sve u svemu, zdrav razum nalaže da se za sprovod trebate obući primjereno, onako kako društvena pravila zahtijevaju te kako obitelj preminule osobe od vas traži. Obično se savjetuje da se na sprovod obučete onako kako biste se obukli za poslovni sastanak, ali u tamnim nijansama. Vrlo je važno da odaberete one odjevne predmete koji će se smatrati primjerenima i koji vas neće staviti u centar pozornosti jer je taj dan svakako određen za poštivanje pokojnika.

Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »