Kako organizirati sprovod?

smrtni slučaj


Ako se ime nekoga od vaših najbližih nađe na Osmrtnici, sigurno će vas pogoditi teške i zastrašujuće emocije. Osim boli koju osjećate, od vas se očekuje i da se pobrinete oko svih koraka koji će vašem pokojniku osigurati pristojan pokop, a u tim trenucima to nije nimalo lak zadatak. Međutim, uz pažljivo planiranje i organizaciju, to može biti značajno i ljekovito iskustvo. Evo nekoliko savjeta kako organizirati sprovod.


Gdje se dogodio smrtni slučaj?

Kako biste znali koji je vaš prvi korak, potrebno je razumjeti kako reagirati ovisno o tome gdje se dogodio smrtni slučaj. Ako je u kući ili stanu nastupio smrtni slučaj, važno je nazvati broj 112 kako bi oni pozvali dežurnog liječnika. 

Dok ga čekate dolazak, prikupite svu medicinsku dokumentaciju ili dokumente koji se tiču bolesti preminule osobe i njihove identifikacijske dokumente. U slučaju nasilne smrti ili samoubojstva, također se može pojaviti policija kako bi utvrdila okolnosti smrti. 

Nakon toga tijelo se odvozi na bolnički odjel patologije gdje će mrtvozornik utvrditi uzrok smrti i ispuniti potrebnu dokumentaciju. To uključuje smrtovnicu i dozvolu za ukop. Nakon toga, tijelo se odnosi u mrtvačnicu u pripremi za sprovod. 

Poželjno je ponijeti odjeću u kojoj će pokojnik biti ukopan. Nakon toga preuzima pogrebnik i možete dogovoriti detalje sprovoda, kao što su vrsta lijesa, glazba, smrtovnice, cvijeće i drugo. Ukoliko se želi vjerski obred, potrebno je dogovoriti detalje sa svećenikom i mjesto ukopa.

Ako netko premine u medicinskoj ustanovi, tijelo se dostavlja mrtvozorniku na pregled prije nego što bolnica riješi svu potrebnu papirologiju. Jedino što članovi obitelji trebaju učiniti je obavijestiti pogrebnika te ostaviti odjeću u kojoj će pokojnik biti pokopan, kako navodi portal e-građani.


Koraci za planiranje svih detalja sprovoda

Prvi korak nakon što izgubite voljenu osobu je odrediti kakvu vrstu sprovoda želite. Dostupno je nekoliko mogućnosti, poput tradicionalnog pogreba, proslave života ili zadušnice. Uzmite u obzir želje pokojnika, njihove kulturne ili vjerske tradicije i sklonosti vaše obitelji.

Zatim ćete morati odabrati pogrebno poduzeće. Potražite ugledno pogrebno poduzeće u vašem području koje nudi usluge koje trebate. Zatražite preporuke od prijatelja i članova obitelji ili istražite na internetu. Svakako pitajte za cijene usluga koje tražite, kako ne bi bilo iznenađenja.

Što se tiče planiranja same ceremonije sprovoda, morat ćete uzeti u obzir neke aspekte. 

Potrebno je odabrati datum i vrijeme koji odgovara svim članovima obitelji i prijateljima koji će prisustvovati sprovodu, ukoliko je to moguće.

Sam ispraćaj se može obaviti u pogrebnom poduzeću, crkvi, društvenom centru ili bilo kojem drugom mjestu na koje se odlučite. Odaberite službenika koji je prikladan za vašu ceremoniju, kao što je vjerski vođa (npr. svećenik) ili član obitelji.

Ako želite dati mogućnost prisutnima da podijele nekoliko riječi o pokojniku, morate unaprijed odlučiti tko će govoriti na ceremoniji, bilo da su to članovi obitelji, prijatelji ili kolege pokojnika. Također, odaberite odgovarajuću glazbu i čitanja koja odražavaju osobnost i uvjerenja pokojnika.

Ovisno o tome kako ste zamislili sprovod, ili prema savjetima, možete isplanirati redoslijed služenja, uključujući procesiju, hvalospjeve, čitanja, glazbu i recesiju. Uz to, mnogo je logističkih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja sprovoda. 

Tu se sigurno nalazi prijevoz, stoga odredite kako će se tijelo prevesti do pogrebnog poduzeća i na groblje ili krematorij, osim ako pogrebnik sam ne nudi tu uslugu. Jedna od ključnih odluka je hoće li tijelo biti pokopano ili kremirano.

U slučaju da odaberete pokop, morat ćete odabrati parcelu na groblju. Ako ipak odaberete kremiranje, morat ćete odabrati urnu ili lijes. Možete razmisliti i o boji lijesa, najčešća je crna ili smeđa, no možete razmotriti i bijeli lijes.

Osim samog sprovoda, potrebno je promisliti o tome što ćete nakon ceremonije. Odlučite želite li imati prijem nakon sprovoda i ako želite, gdje će se održati. Napokon, nakon što ste isplanirali sprovod, vrijeme je da obavijestite obitelj i prijatelje. To možete učiniti putem telefonskih poziva, e-pošte ili društvenih medija. Osigurajte im sve potrebne podatke, kao što su datum, vrijeme i mjesto sprovoda.

Razumijemo kako organiziranje sprovoda može biti emocionalno i stresno iskustvo. Važno je da tijekom ovog razdoblja brinete o sebi i članovima svoje obitelji. Dopustite si tugovati i potražite podršku obitelji, prijatelja ili stručnjaka (npr. psihoterapeuta) ukoliko je to potrebno.

planiranje svih detalja sprovoda


Cijena sprovoda u Hrvatskoj

Nažalost, u ovim teškim trenucima, morat ćete misliti i na financije. Stoga je važno informirati se o cijeni sprovoda prije nego sve ugovorite, kako biste se znali financijski pripremiti. 

Cijena klasičnog ukopa uvelike ovisi o kupnji i uređenju grobnog mjesta, a taj iznos može drastično varirati od grada do grada, a cijene u većim gradovima, poput Zagreba, dosežu i do 13.000 eura (100.000 kuna). Zbog toga se mnogi građani okreću kremiranju, jer je to puno pristupačnija opcija, koja stoji između 330 i 350 eura (2500 do 2800 kuna). 

Ipak, hrvatski zakon ne dopušta slobodno rasipanje pepela, pa se mora staviti na groblje ili posuti u ružičnjaku na Krematoriju u Zagrebu ili polju sjećanja na groblju Drenova u Rijeci. Za rasipanje pepela na drugom mjestu potrebno je pribaviti posebnu dozvolu. Krematoriji su dostupni u Zagrebu i Osijeku.


Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »