Kada kupiti bijeli lijes?

Kada kupiti bijeli lijes

 

Kada voljena osoba premine, jedna od odluka koja se mora donijeti jest koju ćete vrstu lijesa ili kovčega kupiti. Dostupno je nekoliko opcija, uključujući različite boje i materijale. Jedna boja koja se često bira je bijela, a postoji nekoliko razloga zašto se netko može odlučiti kupiti bijeli lijes.

Hrvatska je pretežno katolička zemlja, a religiju i tradiciju je također važno uzeti u obzir pri kupnji lijesa. Zato ćemo u nastavku istražiti kada je prikladno kupiti bijeli lijes, uzimajući u obzir značenje koje se s bijelom bojom povezuje.

 

Bijela boja označava mir

Prvo i najvažnije, bijela se često povezuje s čistoćom, mirom i nevinošću. Može simbolizirati miran počinak pokojnika i pružiti utjehu onima koji tuguju. Bijela također ima neutralan i umirujući učinak, što je čini popularnim izborom za pogrebe i komemoracije. Kada se ime vama bliske osobe nađe na Osmrtnici, možda će vas i sve okupljene pomoći umiriti djelovanje ove blage boje. 

Drugi razlog za kupnju bijelog lijesa je taj što može biti prikladan izbor za određene vjerske ili kulturne tradicije. U nekim religijama, poput budizma, bijela je boja žalosti i povezuje se s čistoćom i oslobađanjem od patnje. U drugim kulturama, primjerice u nekim dijelovima Afrike i Azije, bijela je tradicionalna boja za sprovode i smatra se simbolom poštovanja i časti prema pokojniku.

Osim toga, bijela može biti praktičan izbor u određenim okolnostima. Na primjer, ako je pokojniku najdraža boja bila upravo bijela, ili ako obitelj ima na umu određenu temu za sprovod ili misu zadušnicu, bijeli lijes može pomoći da se sve poveže u skladnu cjelinu. Bijela također može biti dobar izbor za djetetov sprovod, jer može simbolizirati nevinost i čistoću.

Međutim, vrijedi napomenuti da postoje situacije u kojima bijeli lijes možda nije najbolji izbor. Na primjer, ako je preminuli izričito izrazio nesklonost bijeloj boji ili ako se ona kosi s kulturnim ili vjerskim tradicijama obitelji, možda bi bilo prikladnije odabrati drugu boju.

U konačnici, odluka o tome hoćete li kupiti bijeli lijes ovisit će o osobnim preferencijama i specifičnim okolnostima oko pogreba ili komemoracije. Prilikom donošenja ove odluke, može biti korisno konzultirati se s članovima obitelji i voljenima te uzeti u obzir želje i osobnost pokojnika.

Također je važno imati na umu da je izbor lijesa samo jedan aspekt pogreba ili komemoracije. Postoje mnoge druge odluke koje treba donijeti, kao što je lokacija pokopa, vrsta cvijeća ili ukrasa te glazba ili čitanja koja će biti uključena. Radeći zajedno i razmatrajući sve dostupne opcije, obitelji mogu stvoriti smislenu i prikladnu počast voljenoj osobi.

 

Sprovod

 

Bijeli lijes u katoličanstvu

U katoličkoj tradiciji bijela je često poželjna boja za lijes, ali kada je prikladno odabrati bijeli lijes? Prvo, važno je razumjeti značaj bijele boje u katoličkoj tradiciji. Bijela se često povezuje s čistoćom i nevinošću, a također je i boja Uskrsa koji simbolizira uskrsnuće Isusa Krista. 

Kao takav, bijeli lijes može se smatrati simbolom nade, podsjećajući ožalošćene na obećanje vječnog života na nebu. Također je vrijedno napomenuti da ne postoje stroga pravila ili smjernice koje nalažu kada bi se trebao koristiti bijeli lijes na katoličkom sprovodu. U konačnici, odluka će ovisiti o želji obitelji ili pokojnika, uz mišljenje svećenika ili drugih vjerskih pratitelja.

Uz to, postoje neke situacije u kojima bijeli lijes može biti posebno prikladan. Na primjer, ako je pokojnik bio dijete ili mlada odrasla osoba koja je živjela nevinim životom, bijeli lijes mogao bi biti prikladna počast njihovoj čistoći i mladosti.

Isto tako, ako je pokojnik bio pobožni katolik koji je živio životom vjere i služenja, bijeli lijes bi mogao biti način da se oda počast njihovoj predanosti Bogu i njihovoj predanosti da žive kreposnim životom.

Osim osobnih okolnosti, na odluku o odabiru bijelog lijesa može utjecati i liturgijski kalendar. Na primjer, ako sprovod pada tijekom uskrsne sezone, može se odabrati bijeli lijes koji odražava važnost praznika i njegovu povezanost s uskrsnućem i novim životom.

Vrijedno je napomenuti da dok je bijela često poželjna boja za katoličke sprovode, druge boje također mogu biti prikladne ovisno o okolnostima. Na primjer, crna je uobičajena boja za sprovode u mnogim kulturama, uključujući katoličku, i može se smatrati simbolom žalosti i poštovanja prema pokojnicima.

U nekim slučajevima obitelji mogu odlučiti prilagoditi lijes umjetničkim djelima ili osobnim detaljima, poput omiljene boje ili dizajna. Iako ovo može biti smislen način personaliziranja sprovoda, važno je konzultirati se sa svećenikom ili drugim vjerskim vođama kako biste bili sigurni da su sve prilagodbe prikladne i pune poštovanja u kontekstu katoličke tradicije.

Na kraju, važno je uzeti u obzir karakter pokojnika i ono što bi on volio, te se prilikom donošenja bilo kakve odluke posavjetovati s članovima obitelji i voljenima. Ipak, izbor lijesa samo je jedan aspekt pogreba ili komemoracije, a članovi obitelji mogu surađivati kako bi stvorili prikladno okupljanje kojim se odaje počast životu i ostavštini njihovih voljenih.

Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »