Glazba i pjesme za pogreb

Glazba i pjesme za pogreb


Smrt je neizbježan dio našeg putovanja, ali kako bismo si olakšali i izrazili svoju tugu pomaže nam glazba. Glazba je tu za nas od početka, od kad smo bili malo dijete, pa do naše smrti. Kroz razne životne faze, glazba postaje snažan oslonac koji nam pomaže izraziti i razumjeti svoje emocije. 

U trenucima sreće, slavlja ili zaljubljenosti, glazba nas vodi kroz euforiju i pruža nam osjećaj povezanosti s drugima. No kad se suočimo s gubitkom, tugom ili odlaskom voljene osobe, glazba se pretvara u kanal kroz koji izražavamo svoju tugu, pronalazimo utjehu i dijelimo svoje osjećaje s drugima.


Izbor i simbolika pjesama

Pogrebna glazba ima dugu povijest, a kroz različite vremenske periode i kulture, služila je kao izraz dostojanstva i poštovanja prema pokojniku. Klasična glazba se često koristi na pogrebnim ceremonijama, jer njezine melodije nježno odražavaju duboke emocije koje prate gubitak. S druge strane, duševne melodije pružaju nam priliku da povežemo naša osjećanja i sjećanja na preminulu osobu.

Danas, popularna glazba također igra značajnu ulogu na pogrebnim ceremonijama, jer pomaže u suosjećanju i pruža utjehu u teškim trenucima. Odabir odgovarajuće glazbe može osnažiti zajedništvo među prisutnima i olakšati put prema prihvaćanju smrti.

Riječi imaju moć izraziti ono što osjećamo, a pogrebne pjesme su izuzetno snažan način da se izrazi tuga i gubitak. Tradicionalne pogrebne pjesme nas povezuju s običajima naših predaka i spajaju generacije. Suvremene pogrebne pjesme, s druge strane, omogućuju nam da izrazimo svoje osobne emocije i misli u trenucima kada riječi same nisu dovoljne.

Kroz pjesmu, možemo pronaći utjehu, iskazati svoju bol i dijeliti zajedništvo s drugima koji dijele istu tugu. Autentičnost odabranih pjesama ima ključnu ulogu u pružanju podrške i olakšanju iscjeljenja.

Izbor i simbolika pjesama


Glazbeni izvođači

Uveličajte trenutke posljednjeg ispraćaja, stvarajući nezaboravne trenutke kroz odabir posebnih glazbenih izvođenja. Omogućite da omiljena pjesma prenese posljednji zagrljaj, pružajući rodbini i prijateljima tople emocije dok se opraštaju od drage osobe. Ova vrsta glazbenih ispraćaja može stvoriti nevjerojatno dostojanstven i emotivan oproštaj, a vama pružiti lijepo sjećanje na taj poseban trenutak.

Mogućnosti su brojne. Možete se odlučiti za puhački orkestar, koji će svojim melodijama donijeti svečanost trenutku. Vokalni ansambl ili pjevački zbor će izvesti posebnu pjesmu s predivnim vokalnim harmonijama koje će dodatno naglasiti osjećaje prisutnih.

Ako želite ćuti odjekuj trube u zraku, solističko izvođenje trube će stvoriti snažan dojam i ispunjenje u trenutku oproštaja. Solo pjevanje uz pratnju gitare i drugih instrumenata također može stvoriti intiman i osjetan trenutak, osobito ako je izvođač blizak pokojniku.

Ako želite da se prisutni osjećaju povezano s tradicijom i toplinom, tamburaški sastavi će stvoriti atmosferu domaćeg okruženja i prisjetiti se predivnih trenutaka koje su proveli s voljenom osobom. Ako želite čuti zvuk violine, ona će dodati dodatnu dubinu i emocionalnu snagu trenutku oproštaja.

Ne možemo zaboraviti i na izbor solo gitare, koja svojom suptilnom i nježnom melodijom može donijeti toplinu i utjehu svima koji prisustvuju ispraćaju.

Ovo su samo neke od mogućnosti glazbenih izvođenja koje vam omogućuju pronalaženje one koja najbolje odražava osobnost i duh pokojnika, istovremeno pružajući utjehu i toplinu svima prisutnima. Neka glazba bude most između nebesa i zemlje, prenoseći ljubav, sjećanja i oproštaj na najdostojanstveniji način.

Glazbeni izvođači


Kako odabrati pogrebnu glazbu i pjesme?

Pogrebna glazba i pogrebne pjesme igraju značajnu ulogu u procesu tuge i iscjeljenja. One pružaju emocionalnu podršku i olakšanje u trenucima kada se osjećamo slomljenima. Kroz glazbu i pjesmu, pronalazimo zajedništvo s drugima koji prolaze kroz istu bol, stvarajući osjećaj povezanosti i oprosta.

Pogrebna glazba i pogrebne pjesme omogućuju nam suočavanje s našim emocijama, kako bismo prihvatili stvarnost gubitka i postupno pronašli unutarnji mir.

Kada dolazi do odabira pogrebne glazbe i pjesama, važno je uzeti u obzir osobne preferencije i želje pokojnika, ako su one poznate. Razgovor s pogrebnim povjerenstvom ili glazbenicima može biti od pomoći pri odabiru glazbe i pjesama koje će najbolje pružiti utjehu obitelji i prijateljima.

Ovo su samo neke pjesme koje se sviraju i mogu biti dobar izbor za na pogreb:

 1. ANĐELE MOJ
 2. DA TE MOGU PISMOM ZVATI
 3. DIDA MOJ
 4. DOBRA VEČER, UZORITA
 5. DOBRO MI DOŠEL PRIJATEL
 6. JU TE SAN SE ZAJUBIO
 7. KADA JEDNOM OVOM ZAFALIM SE TILU
 8. KAD BI OVE RUŽE MALE
 9. KAD MI DOĐEŠ TI
 10. KRAJ KAPELE SVETE ANE
 11. KRASNA ZEMLJO, ISTRO MILA
 12. KUD PLOVI OVAJ BROD
 13. MAJKO JEDINA
 14. MASLINA JE NEOBRANA
 15. MEĐIMURJE KAK SI LEPO ZELENO
 16. MOJA POSLJEDNJA I PRVA LJUBAVI
 17. MOJ LIPI ANĐELE
 18. NE DIRAJ MOJU LJUBAV
 19. O MORE DUBOKO
 20. OČI BOJE LAVANDE
 21. ODLAZAK (TAMO DA PUTUJEM)
 22. OKO JEDNE HIŽE
 23. OSAM TAMBURAŠA S PETROVARADINA
 24. RUŽA CRVENA
 25. POD BRAJDE
 26. SPOVED (AK SEM TI SRČEKO RANIL)
 27. SUTRA ĆE TE PONIT
 28. SUZA ZA ZAGORSKE BREGE
 29. ŠIBENSKA BALADA
 30. TEBE LEPO JA POZDRAVLJAM
 31. TIHO NOĆI
 32. ADORO TE (KLANJAM TI SE, F. SCHUBERT)
 33. AVE MARIA (J. ARCADELT)
 34. BLIŽE, O BOŽE MOJ
 35. ČUJ NAS MAJKO, NADO NAŠA
 36. DA TE SAMO DOTAKNEM
 37. DO NEBESA NEK’ SE ORI
 38. DOSTOJNO JEST
 39. DUGA CESTA
 40. K’ SUNCU PROSI VSAKA ROŽA
 41. KAO KOŠUTA (PSALAM 42)
 42. KO KOŠUTA (PSALAM 73/74)

Povezani članci

Armirano-betonske grobnice
Blog

Armirano-betonske grobnice

Armirano-betonske grobnice su vrsta vanjskog spremnika koji okružuje lijes. Većina groblja zahtijeva ovu vrstu grobnice kako bi se spriječilo urušavanje groba pod težinom zemlje ili

Pročitaj više »
Kako se obući za sprovod?
Blog

Kako se obući za sprovod?

Kada čujete da je vama bliska osoba preminula, bilo osobnim kontaktom ili putem osmrtnice, odnosno obavijesti o smrti, vjerovatno je zadnja stvar na koju pomislite

Pročitaj više »